Social Icons

Здравословно хранене


Всеки втори говори за здравословното хранене, затова как трябва да избягваме въглехидратите вечер, кои храни са вредни и кои не и още куп други неща свързани с „правилното хранене”. Тук обаче изниква логичния въпрос – „Необходимост или поредната модна тенденция на XXI век, е здравословното хранене”. Със сигурност отговора на този въпрос се крие някъде по средата и в днешната статия ще се опитаме да достигнем до него, като разгледаме всички възможни гледни точки.
Нека първо разгледаме какво представлява здравословното хранене: Най-общо казано, основната цел на здравословното хранене, е да осигурите хранителните вещества, от които се нуждае тялото, без да го затормозява. Един от законите на здравословното хранене, е да не се смесват храни, които са високо калорични и в състава си имат високо съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини. За да се храните здравословно трябва да консумирате по време на ядене само две от тези съставки, например белтъчини и въглехидрати, мазнини и белтъчини или въглехидрати и мазнини, но никога трите заедно. Решите ли да се храните здравословно трябва да забравите за всякакъв вид бързи храни, газирани напитки, алкохола, пържено, мазно и всички останали „вкуснотии”, по които сме облизвали пръстите си преди.2
За да се храните здравословно, обаче не, е нужно само да се тъпчете с риба, зеленчуци и картофи, както смятат по-голяма част от хората, които не са запознати с тази материя. Здравословното хранене изисква честа и разнообразна консумация на най-различни видове зеленчуци, меса, плодове и ядки. За да не натоварвате стомаха, трябва да се храните умерено и често – минимум по пет пъти на ден. Старайте се в менюто Ви винаги да присъстват зеленчуци, които са богати на фибри, тъй като те значително улесняват храносмилането и създават чувството за ситост. Освен, че трябва да се храните по няколко пъти на ден, трябва да обърнете внимание на две от основните хранения за деня – закуската и вечерята. Закуската Ви задължително трябва да бъде обилна и богата на белтъчини, въглехидрати и здравословни мазнини, тъй като според последните изследвания 25 % от енергията ни през деня се набавя именно от закуската. Вечерята трябва да бъде задължително преди 19 часа, но това не означава, че ако по-късно огладнеете трябва да гладувате до сутринта. След вечеря, е позволено да се яде, но не трябва да се храните с тежки храни. Най-добре консумирайте някакъв плод преди лягане.
След като започнете да се храните здравословно, много скоро ще усетите положителната промяна върху себе си. Ще се чувствате много по-енергични, тонизирани и винаги в добро настроение. Така, че сами преценете дали здравословното хранене, е необходимост или новата мода на XXI век.

 

Sample text

Sample Text

Sample Text